Massage of behandeling een pure luxe?

Nee! In deze westerse maatschappij zijn wij volledig ingesteld op het pas actie ondernemen als er iets mis is: blessure, ziekte, etcetera. Zolang het goed gaat is er niets mis, toch? Helaas is de westerse medische wereld erop gebouwd dat mensen ziek zijn. Zonde, want voordat jij pijntjes krijgt, blessures of ziektes is er, vaak onbewust en ongemerkt, een lange weg aan vooraf gegaan. Preventief denken, zoals ze dat in veel Aziatische landen nog wel doen (weleens beelden gezien van mensen die 's ochtends yoga, tai chi of iets dergelijks staan te doen?). Wanneer wij veel meer investeren in het preventief werken, is de kans ook veel groter dat we langer, veel beter blijven. Nu mag je wellicht fit zijn, maar veel mensen krijgen op een gegeven moment vaker kwaaltjes.. last van knieën, vaker door je rug gaan, pijn en stijfheid hier of daar, vaker wat grieperig... Heel veel kwalen worden ook afgeschreven als ouderdomskwalen en pijntjes. Maar is dat wel (in die mate) zo? Iets om over na te denken. Massage en andere vormen van behandeling is dus werken aan preventie. Jezelf zo lang mogelijk gezond houden.

Of je nu een fysiek beroep hebt, of juist een kantoorbaan. Beiden zijn zeer belastend op een andere manieren.  Denk aan houding, hoeveelheid beweging tijdens werk of gebrek eraan, werkdruk. We proberen regelmatig te sporten, om onze conditie en kracht op peil te houden. De een wat meer dan de ander. Veel mensen beoefenen dezelfde sport waardoor dezelfde structuren vaak te eenzijdig getraind en belast worden. Daarnaast hebben we een druk sociaal leven, gezin en verplichtingen.  Dit zorgt ervoor dat in je lichaam (en ja ook geest, want 1 + 1 = 2) veel te verduren heeft. Je afweer systeem (o.a. lymfe) staat onder druk. Spieren, pezen en bindweefsel worden belast. Organen worden beïnvloed. 

 

Enkele voordelen van massage op een rijtje:

  • Betere doorbloeding

Waardoor je er ook nog eens beter uit gaat zien, immers de huid is het grootste orgaan in ons lichaam 

  • Afvoer afvalstoffen

Massage help afvalstoffen die zich ophopen in het lichaam, af te voeren, waardoor het lichaam beter kan herstellen.

  • Werkt pijnstillend (gate-keeper)

Door aanmaak van gelukshormoon serotonine en oxytocine wordt pijn geremd. Dit komt door dat "wrijven" ;) Werkt dat echt? Denk maar eens wat de meeste mensen doen wanneer ze zich stoten... juist wrijven! Dit is hetzelfde fysiologisch principe

  • voorkomt blessures | signaleert deze in vroegtijdig stadium

doordat de masseur kan voelen waar spieren spannen, compensatie patronen zich ontwikkelen, pezen belast worden, kunnen mogelijke problemen in een vroegtijdig stadium worden herkent en er naar gehandeld, waardoor blessures voorkomen kunnen worden en|of sneller behandeld

  •  Soepelere spieren en gewrichten

Een belangrijke bijdrager aan een gezond lichaam is er voor te zorgen dat uw lichaam soepel blijft. Wanneer spieren en gewrichten soepel bewegen, kan de training uw lichaam op de juiste manier versterken, terwijl indien je lichaam al compensaties heeft je het risico loopt deze compensaties alleen maar te versterken met alle gevolgen van dien en bereik je juist het tegenovergestelde. Ps. wist je dat Synovium oftewel de 'olie die je gewrichten smeert' alleen wordt aangemaakt en vernieuwd door beweging? Zonder die smeerstof bewegen gewrichting niet soepel over elkaar en krijg je slijtage.

 

 

 
  • verbetert het immuunsysteem

 

  • Don't worry be happy!

vermindert stress (verlaagd aanmaak cortisol), stimuleert de aanmaak van serotonine (gelukshormoon) endorfines en kan ook depressieve gevoelens of stemmingswisselingen. Zeker in de winter handig wanneer de door puur licht tekort hier sneller mee te kampen hebben

  • verbetert slaap, ademhaling

 

  • verbetert concentratie


  • verbetert de werking van organen inclusief spijsvertering

Organen zijn met de rest van ons lichaam, inclusief spieren en skelet, verbonden via fascia, oftewel bindweefsel. Sterker nog bindweefsel zorgt ervoor dat ons hele lichaam met elkaar verbonden is en daarmee kan het dus zijn dat een pijn klacht in de knie, daadwerkelijk uit de lage rug komt. De grootste bindweefselstructuur zijn de hersenvliezen die de hersenen en het zenuwstelsel in uw rug beschermen. Dit is ook de reden dat ik ook cranio sacraal behandelingen geef en diverse bodywork technieken gebruik gericht om verkleving en spanning in het bindweefsel te verhelpen.
Massage gericht om spieren, pezen en bindweefsel los te maken en te laten herstellen en beweging terug in het lichaam te brengen. 

Sportmassage doet pijn! Ja en nee. Lees gerust hier eens verder